CONSTIPAȚIA- SIMPTOM BANAL SAU DE ALARMĂ?

CONSTIPAȚIA- SIMPTOM BANAL SAU DE ALARMĂ?

Constipația este un simptom frecvent întâlnit în practica medicală de zi cu zi, care trimite pacientul în cabinetul medicului de familie sau al specialistului gastroenterolog si nu numai. Prevalența acesteia este de 2-30%, modul în care pacienții resimpt acest simptom este variabil, în funcție de cauza sau cauzele care îl generează. Este foarte important să dăm foarte multă atenție acestui simptom, să examinăm cu mare atenție pacientul și să efectuam un istoric cat mai detaliat al suferinței, deoarece constipația poate să fie un simptom banal, legat de deficiențe alimentare sau poate să ascundă uneori o boală perfidă și anume, cancerul de colon!

Ne-am decis să detaliem acest simptom care uneori trece neobservat pentru că nu ne dăm seama de implicațiile pe care le poate ascunde, deoarece mulți pacienți care se adresează atât pentru consultații de boli endocrine cât şi pentru cele de patologie infecțioasă au acest simptom asociat și de multe ori ajung la un diagnostic sever!

Mai mult, România are o poziție de lider la nivel modial în ceea ce privește patologia oncologică- respectiv cancerul de colon, de multe ori descoperit în stadii avansate la care terapiile salvatoare de vieți sunt depășite! Pentru că, despre acest diagnostic infaust este vorba, de multe ori, în cazul unei constipații cronice la care pacientul poate să asocieze- intermitent și sângerari la nivelul rectului, de cele mai multe ori neglijate, puse pe seama unor hemoroizi interni sau externi! De multe ori pacientul cu constipație cronică poate să aibă și hemoroizi interni sau externi, urmare a efortului de a avea scaun. Marea parșivenie a cancerului de colon (pentru că este una din cele mai parșive tipuri de cancer), este că acești hemoroizi (denumiți hemoroizi santinelă) există asociați cancerului de colon cu mult înainte ca diagnosticul de cancer să fie pus!

Factorii de risc pentru constipația cronică

Populația vulnerabilă include femei, persoane vărstnice, unele cu boli neurodegenerative, persoanele care nu consumă fibre vegetale, persoane cu boli rectale dureroase.

Cauzele constipației pot fi grupate astfel:

-legate de deficiențe ale dietei- aport de fibre vegetale scăzut, anorexia, demența, depresia, deshidratarea (lipsa unui aport de lichide suficient/24 ore)

-cauze metabolice- diabet zaharat, hipercalcemia, hipopotasemia, hipotiroidismul;

-cauze neurologice- boala Parkinson, sindromul de coadă de cal (tulburări la nivelul maduvei spinării lombo-sacrate), boli cerebro-vasculare (accident vascular);

-cauze medicamentoase- aport de antiacide, antidepresive, antiepileptice;

-patologie ano-rectală dureroasă- fisuri anale, hemoroizi, abcese anale, tumori, patologii ale micului bazin la femei (cistorectocel).

Manifestări clinice

Pacienții descriu în mod diferit acest simptom, de la golirea ineficientă a colonului, scaune rare (la 2-4 zile, uneori la 1-2 săptămâni), până la dureri abdominale care pot să însoțească acest simptom și zgomote abdominale (garguimente) sau senzația de obstacol la nivelul rectului.

Este foarte important să discutăm cu pacientul despre simptome care au precedat instalarea constipației si anume- tranzitul alternativ diaree-constipație care ne orientează spre colonul iritabil, astenie, adimanie, senzație de frig, de exces ponderal (simptome care ne orientează spre hipotiroidie). De asemenea, scăderea ponderala, instalată lent, în timp sau cu apariție rapidă ne pot orienta spre o patologie canceroasă. Alte simptome de alarmă includ greața, vărsăturile, sângerările persistente sau prezența mucusului în scaun.

Pentru copiii nou-născuți care nu elimină meconiul, absența tranzitului poate să orienteze spre patologii severe (imperforația anala sau alte boli severe congenitale).

Diagnostic

Foarte importantă este anamneza pacientului, începănd cu bolile existente în familie pentru că se știe că multe boli au transmitere genetică (inclusiv cancerul de colon). De asemenea, semne sau simptome de însoțire, cum am descris mai sus sau medicații sau patologii asociate constipației.

Se va face un examen obiectiv complet al pacientului, fără să omitem un anume segment al corpului. Se va insista asupra abdomenului. De asemenea, analizele de laborator uzuale vor fi completate cu teste despre nivelul calcemiei (creşterea acesteia putând fi întâlnită în hiperparatiroidism- exces de parathormon și ca semn paraneoplazic- cancer de colon), nivelul electroliților-sodiu, potasiu, hemoleucograma- poate să arate anemie, nivelul fierului (scăzut în cancerul de colon) , nivelul hormonilor tiroidieni.

Nu în ultimul rând, pacientul va fi îndrumat spre ecografie sau/ şi colonoscopie- examinări obligatorii în contextul celor descrise anterior.

Tratament

Se adresează cauzei care generează acest simptom. Nu este permis să ignorăm semnele și simptomele pe care le-am enumerat, mai ales dacă există un istoric familial de boli care ne sugerează un cancer sau alte patologii severe.

Prevenția este importantă ca în orice patologie, începănd cu aport lichidian suficient/24 ore, cu aport adecvat de fibre vegetale- începând cu micul dejun și continuând cu celelalte mese. De asemenea, orarul meselor este foarte important. Nu trebuie să sărim peste micul dejun! Trebuie să mâncăm de 3 ori pe zi- mese principale, la care adăugam 2 gustări!

Trebuie să încurajăm exercițiul fizic, mersul pe jos, în funcție de starea de sănătate a fiecăruia. Obişnuiţi-vă să vă creaţi o rutină zilnică pentru defecație.

Agenții farmacologici specific pentru tratarea constipației vor fi recomandați doar de specialist, după evaluarea cauzelor constipației.

Complicații

Sindrom de malabsorbție, hemoroizi interni și externi, fisuri anale, abcese perianale, sindrom subocluziv- iată doar câteva dintre complicaţiile constipației. În concluzie, iată cum un simptom banal ne poate duce spre o mulțime de patologii incompatibile cu viața!

Leave a Reply

Your email address will not be published.