VIRUSUL HPV

VIRUSUL HPV

Virusul Papiloma Uman, cunoscut după prescurtarea HPV, este principala cauză a uneia dintra cele mai periculoase infecţii cu transmitere sexuală din întreaga lume.
Infecţia cu HPV este foarte des întâlnită în rândul populaţiei adulte active sexual, iar statisticile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne arată că circa 80% dintre persoanele care au o viaţă sexuală activă se întâlnesc cu acest virus într-un anumit moment al vieţii lor. Dintre aceştia, 60% nu sunt conştienţi de starea medicală în care se află deoarece simptomele nu se manifestă în cazul lor. Acest lucru denotă faptul că purtătorii sănătosi de virus pot răspândi foarte uşor boala fără măcar să cunoască pericolul la care îşi expun partenerii. Virusul Papiloma Uman poate fi eliminat cu timpul din organism dacă sistemul imunitar al persoanei infectate este suficient de puternic pentru a lupta împotriva acestuia.

CAUZE ŞI TRANSMITERE

Infecţia cu HPV şi dezvoltarea virusului în organism sunt favorizate de un sistem imunitar slab, care nu mai reuşeşte să se apere corespunzător împotriva acestuia. Transmiterea virusului HPV se face prin mai multe modalităti, dar contactul sexual fiind de departe cea mai fercventă metodă de transmitere. Virusul are capacitatea de a se infiltra în mucoase şi piele, putând fi transmis de la o persoană la alta şi prin intermediul contactului fizic cu zona infectată. Nu este nevoie, aşadar, de penetrare pentru ca HPV să-şi găsească loc într-un nou organism. Prezervativul reprezintă una dintre cele mai bune metode prin care ne putem proteja de transmiterea infecţiei, dar nici el nu este 100% sigur, dat fiind faptul că nu acoperă în intregime zonele genitale care intră în contact direct în cazul raporturilor sexuale. Transmiterea virusului se poate face şi prin intermediul obiectelor de lenjerie intimă, a prosoapelor, mâinilor infectate, hainelor unei persoane afectate, prin piscine, toalete publice sau de la mamă la făt în perioada de sarcină.

SIMPTOME

Virusul Papiloma Uman este foarte periculos, din cauza faptului că la un număr mare de cazuri nu se manifestă simptome, ceea ce face dificilă diagnosticarea lui şi transmiterea foarte uşoară. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele sunt prezente, acestea se manifestă mai mult sub formă de ‘’umflături’’ (veruci cutanate) ale pielii ce se dezvoltă în diferite zone ale corpului cu precădere în regiunea anusului, scrotului, cervixului, coapsei sau a penisului. Aceste ‘’umflături’’ pot apărea oricând după infectare, ceea ce înseamnă că este foarte dificil de estimat momentul infectării. Pot trece săptămâni sau luni în care pacientul nu experimentează nici un simptom, iar apoi aceste umflături apar brusc, Verucile cutanate sunt cauzate de toate tulpinile de HPV.
Tipuri de veruci cutanate (negi):
Aceste ‘’umflături’’ ale pielii cuazate de HPV sunt de mai multe tipuri, dar cele mai frecvente sunt:
-Veruci cutanate comune: Sunt foarte des întâlnite în cazul pacienţilor infectaţi cu HPV în regiunea braţelor şi a picioarelor, în special pe coate şi genunchi. Aceste ‘’umflături’’ sunt caracterizate de o dimensiune mică şi un aspect exterior asemănător conopidei.
-Veruci plantare: Acestea se dezvoltă pe tălpile picioarelor, fiind una dintre cele mai deranjante veruci cutanate provocate de HPV, deoarece incomodează foarte mult mersul prin durerea pe care o provoacă.
-Veruci genitale: Verucile genitale sau negii sunt provocate de contactele sexuale cu o persoana deja infectată şi reprezintă un risc de transmitere mult mai mare decât celelalte două tipuri de veruci de mai sus. Se dezvoltă în jurul organelor genitale şi pot fi dureroase la atingere.

DIAGNOSTIC

Infecţia cu HPV nu este deloc uşor de diagnosticat (mai ales în cazurile asimptomatice), motiv pentru care se recomandă apelarea la teste periodice care să determine şi să urmărească starea de sănătate. Lipsa simptomelor poate determina ca pacienţii infectaţi să se considere sănătoşi şi numai investigaţiile medicale de specialitate pot arăta starea de fapt a lucrurilor.
Cele mai comune teste pentru depistarea infecţiei cu HPV sunt:
-Testul Papanicolau
-Testul pentru genotipare HPV
-Colposcopia
-Biopsia cervicală
-Examenul clinic
Desfăşurate de către personal medical specializat, aceste teste te vor ajuta să determini dacă suferi de HPV. În funcţie de vârsta, simptome şi starea generală de sănătate, doctorul specialist vă indică analizele potrivite. Nu ezita să te adresezi doctorului imediat după apariţia simptomelor sau atunci când crezi că te-ai expus infecţiei. Cu cât virusul este depistat mai rapid cu atât va fi mai uşor de combătut.

COMPLICAŢII

În cele mai multe cazuri, persoanele depistate cu HPV reuşesc să ţină virusul sub control prin intermediul medicaţiei şi a unui stil de viaţă sănătos care ajută la îmbunătăţirea semnificativă a sistemului imunitar. Dispariţia virusului se poate întâmpla în unele cazuri fără ca pacienţii să fie conştienţi că suferă de maladia produsă de acest virus. Atunci când HPV nu dispare din organism, el poate cauza unele probleme precum verucile cutanate (principala manifestare a virusului) sau poate duce la afecţiuni mult mai grave, precum diferite tipuri de cancer:
-Cancerul de col uterin: Este cea mai periculoasă complicaţie provocată de HPV, iar tulpinile care cel mai frecvent îl provoacă sunt 16, 18, 45 şi 31. Dintre acestea, tulpinile 16 şi 18 se fac responsabile pentru circa 71% din cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin din Europa, în fiecare an. În ţara noastră statisticile ne arată mai mult de 40.000 de cazuri diagnosticate cu acest tip de cancer provocat de infecţia cu HPV. Numărul deceselor este şi el foarte mare, principalul motiv fiind diagnosticarea târzie a bolii.
-Cancer de prostată: Conform informaţiilor oferite de Agenţia Internaţională pentru Studiul cancerului tulpinile HPV care pot fi cauza cancerului de prostată sunt următoarele: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 şi 59. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt 16, 18, 45 şi 31.
-Cancer anal: Aproximativ 95% din cazurile diagnosticate cu cancer anal au ca principală cauză Virusul Papiloma Uman. Tulpinile 16 şi 18 sunt responsabile pentru circa 70% din cazuri.
-Cancer orofaringian: Acest tip de cancer afectează partea de mijloc a gâtului, atacând direct palatul moale, baza limbii şi amigdalele. HPV se face vinovat de circa 70% din cazuri.
-Alte tipuri de cancer: HPV este vinovat de circa 65% dintre cazurile de cancer vaginal, 50% dintre cazurile de cancer vulvar şi 35% dintre cazurile de cancer de penis. Majoritatea acestor afecţiuni sunt cauzate de tulpina 16 a virusului.
Cum pot fi evitate toate ecestea? Mergând periodic la medic de la primele simptome ale bolii şi pentru investigaţii specializate.

TRATAMENT

Adevărul dur este că în momentul de faţă, medicina modernă nu a reuşit să ofere nici o soluţie rapidă pentru eliminarea virusului din organism. Soluţia cea mai eficientă rămâne în acest moment stimularea sistemului imunitar, astfel încât organismul să poată elimina virusul. În cazul apariţiei leziunilor cutanate, acestea pot fi tratate prin chiuretare, criocoagulare, electrocauterizare sau aplicarea locală a unor substanţe (keratolitice, acid salicilic, acid tricloracetic, podofilix, imiquimod).