OVARUL POLICHISTIC VIRIZILANT

OVARUL POLICHISTIC VIRIZILANT

SOP- Sindromul ovarului polichistic reprezintă una dintre afecțiunile endocrine cele mai frecvente, prevalența sa fiind de aproximativ 6% din populația feminină. SOP este o afecțiune complexă, cu etiologie multifactorială, cu debut peripubertar (la pubertate), definită prin elemente clinice, hormonale și anatomice asociate și variabile ca intensitate.

SOP este cauza cea mai frecventă a hirsutismului (pilozitate) la femei și determină 75% dintre cazurile de infertilitate prin deficit de ovulație.

Primele descoperiri ale acestei entitați medicale au fost făcute prin asocierea amenoreei (absența ciclului menstrual) cu infertilitatea (lipsa produsului de concepție), obezitatea și elemente de virilizare (tendința la dobândirea caracterelor sexuale secundare masculine), la
femei. Hiperandrogenismul (excesul de hormoni sexuali masculini) asociat SOP conferă organismului feminin caractere de masculinizare sau virilizare, de unde și denumirea de sindrom al ovarului polichistic virilizant.

ETIOLOGIE- este complexă și implică perturbări ale axului hipotalamo-hipofizar, factori genetici (ereditatea), factori anatomici ovarieni, deficiențe ale unor proteine de transport ale hormonilor sexuali, rezistența la insulină, etc. Perioada pubertară se caracterizează prin apariția ovarelor polichistice, cel mai frecvent. Urmarea acestor mecanisme complexe este producția crescută de androgeni ovarieni, cu consecințe asupra ovulației (atrezie foliculară). Ca urmare apar alterările de ciclu menstrual și infertilitatea. Ovulația spontană este posibilă, ca și sarcina de altfel, procentul sarcinilor scade pe măsura înaintării în vârstă. De asemenea, deficitul de progesteron și hiperestrogenismul pot să determine creșterea endometrului, cu risc de cancer mamar și endometrial(uterin).

CLINIC

Morfotip- torace bine dezvoltat, umeri largi, bazinul îngust, musculatura bine dezvoltată, panicul adipos redus sau relativ bine dezvoltat, dar cu distribuție androidă, dominănd extremitatea superioară.

Virilismul tegumentar- tegumente îngroșate, seboreice. Acneea (coșuri) și comedoanele (puncte negre).
Virilizarea vocii- vocea ingroșată, cu tonalități joase.
Virilizarea organelor genitale externe- mai rar.
Virilismul pilar- este elementul cel mai important și presupune dezvoltarea la femei a unei pilozități excesive în zonele specifice pilozității masculine- pilozitate facială (buza superioară, bărbie, zona mandibulei, la nivelul antebrațelor, torace posterior, zona inghinală, fese, rombul pubo-abdominal.
Sindromul de insuficiență ovariană= sânii nu se dezvoltă suficient sau pot să involueze după pubertate. Galactoree-secreție lactată– poate să apară, dar mai rar. Uterul este uneori involuat.
Menstruația- în formele severe pubertare poate să nu apară. Vorbim despre amenoree primară. În cazul virilismelor postpubertare, ciclurile sunt neregulate, se răresc și pot să dispară(amenoree secundară).
Sindromul psihocomportamental- de tip nevrotic-depresiv. Tulburări de psihoandrogenizare– pot să modifice comportamentul feminin, orientăndu-l spre agresivitate , combativitate, etc.

PARACLINIC- modificări de laborator cu creșterea testosteronului plasmatic, ruperea raportului LH/FSH cu creșterea LH. Prolactină- uneori crescută, hiperglicemie cu creșterea rezistenței la insulină.
Ecografic- ecografia endovaginală (unde se poate realiza), este foarte importantă. Apar ovare mărite de volum, uni sau bilateral, cu suprafață neregulată, cu multiple formațiuni chistice. Proliferarea tecii ovariene. De asemenea, se pot efectua examene histopatologice la nivelul ovarelor cu modificări specifice.

TERAPIA

Este complexă și are următoarele obiective:
– anularea excesului de androgeni.
– echlibrarea balanței estro-progestative deficitare.
– anularea efectelor induse de androgeni.
Tratamentul se poate realiza cu metode chirurgicale sau medicale, la decizia medicului specialist.
Terapia cosmetică pentru pilozitatea facială și corporeală este de asemenea o metodă asociată celorlalte metode (epilare cu laser, etc).