ANALIZE MEDICALE LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR

ANALIZE MEDICALE LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR

Clopoțelul a sunat, anunțând începerea unui nou an şcolar, rechizitele și manualele școlare stau frumos aliniate pe birourile copiilor, uniformele pregătite cu dragoste de mămici sau bunici sunt așezate frumos în dulapuri, dar câți dintre părinți au evaluat starea de sănătate a copiilor, începând cu un consult general efectuat în cabinetul medicului de familie sau la medicul specialist pediatru?

De ce este nevoie să evaluăm atent și în mod constant starea de sănătate a copiilor noştri? În primul rând pentru că sănătatea este bunul cel mai de preț al nostru și deci și al copiilor noștri. În al doilea rând, o minte sănătoasă stă doar într-un corp sănătos, așa după cum au spus strămoșii noștri, latinii.

Prin urmare dragi părinți, vă sfătuiesc să faceți o programare la medicul pediatru sau la medicul de familie pentru a evalua corect starea de sănătate a copiilor d-voastră. În primul rănd prin măsurători la nivelul taliei și greutății putem vedea dacă copilul nostru a crescut armonios. Deficiențele de creștere pot fi apreciate doar de un medic specialist care vă poate și orienta spre un laborator unde aceste suspiciuni de diagnostic pot sau nu să fie confirmate.De asemenea, obezitatea infantilă este un fenomen tot mai îngrijorător cu care se confruntă și copiii din țara noastră. De aceea, este necesar să luăm măsurile care se impun- dietă, exerciții fizice cât mai devreme, pentru că un copil obez va deveni un adult cu probleme medicale severe.

Este necesar să efectuăm vizita medicală la inceput de an școlar  și pentru faptul că micuții cresc rapid în unele cazuri și aceste salturi rapide în înălţime pot să antreneze modificări ale coloanei vertebrale. Acestea pot fi de la cele mai minore modificari pănă la scolioze și cifoze care uneori nu mai pot fi corectate prin gimnastică medicală, masaj, etc., necesitând intervenții chirurgicale laborioase și care presupun absenteism școlar semnificativ. Copii sunt solicitați să își incarce ghiozdanul cu kilograme în plus față de greutatea lor și iată încă una dintre cauzele care pot să altereze coloana fragilă a unui copil aflat în plin proces de creștere.

Si dacă am ajuns la sănătatea sistemului nostru osos, este necesar să amintim faptul că lipsa de expunere la soare poate să ducă la deficite de vitamină D3 și deformări ale oaselor, mergând în cazurile grave până la rahitism. Deci să nu uităm de profilaxia rahitismului la copiii până la 7 ani și nu în ultimul rănd la evaluarea nivelui de Calciu şi Magneziu, alături de analizele elementare (hemoleucogramă și sideremie- nivelul fierului în sănge). Un nivel scăzut de calciu și/sau magneziu poate să determine simptome de astenie, dureri musculare, fasciculații musculare, până la crize de tetanie severă sau convulsii. De asemenea apare o toleranță scăzută la efort fizic, astenie fizică și psihică. Una dintre cauzele frecvente ala carenței celor 2 elemente chimice importante (calciu și magneziu) este dată de parazitozele intestinale, cea mai frecventă fiind LAMBLIAZA! Copiii au fost în vacanță în tabere, la bunici, cu cortul și pot să apară carențe de igienă a măinilor care să ducă la contaminarea cu acest parazit intestinal (giardia). Deci este necesar să efectuăm copiilor și un test coproparazitar, pentru determinarea unei eventuale parazitoze intestinale. În cazul în care diagnosticăm la un copil o parazitoză intestinală este necesar să tratăm toți membrii familiei.

Am amintit mai sus despre necesitatea efectuării hemoleucogramei și a nivelului de fier (sideremie). Carența de fier se manifestă prin oboseală fizică și psihică, cefalee, amețeli. Copilul are o rezistență scăzută la infecții. Deci trebuie să evaluăm și apoi să tratăm o astfel de afecțiune. Uneori, o anemie persistentă poate să ascundă boli mai severe.

Pe lângă analizele amintite mai sus, deosebit de importante prin riscul de diseminare la cei din jur, se numără și exudatul faringian și nazal. Unii copii au stare de portaj și au dezvoltată imunitate față de germeni patogeni deosebit de periculoși (streptococul beta-hemolitic de grup A). Ei pot disemina la copiii fără imunitate acest microb și pot să apară focare de scarlatină sau de angine pultacee în aceste colectivități.

Este necesar să se rezolteze corect exudatul faringian, în sensul că recoltarea se face dimineața, fără a se consuma alimente solide sau lichide în prealabil și fără periaj dentar.

În țara noastră sunt încă focare de rujeolă, așa încât este necesar să nu omitem vaccinarea antirujeolică ,conform graficelor elaborate de MS. Prezentarea la medic la apariția primelor semne și simptome și izolarea pacienţilor sunt măsuri care se iau rapid dacă există suspiciunea de rujeolă.

De asemenea, la început de an școlar pot să se declanșeze mici focare de hepatită virală acută epidemică (tip A). Simptome precum astenia, greața, vărsăturile, durerile abdominale pot să sugereze acest diagnostic. Deci prezentarea la medic pentru analize specifice se impune.

Două dintre bolile dermatologice care încă pun probleme de diagnostic și de recunoaștere sunt scabia (râia) și pediculoza (păduchii) și de aceea recomand triajul atent al copiilor în prima zi de an școlar. Sunt boli deosebit de contagioase și care se tratează foarte ușor cu  noii agenți farmacologici .

Aş dori să amintesc despre meningo-encefalita provocată de virusul West-Nile. În țara noastră se constată un număr de cazuri în creștere, cu preponderență la persoanele adulte și cu probleme de sănătate severe. Dacă aţi călătorit în Delta Dunării, zona Galaţi, Brăila sau în afara țării în Grecia, Bulgaria, Ungaria și dezvoltați simptome de tip  febră înaltă, cefalee, fotofobie, greață, vărsături, convulsii, etc. , este bine să vă prezentați la medicul din urgență, în cel mai scurt timp.

Pentru copiii preșcolari, avizul de intrare în colectivitate este dat de medicul de familie după ce părinții prezintă analizele amintite (examen coproparazitologic, exudatul nazofaringian).

Una dintre vizitele obligatorii pe care le sugerez părinților să o efectueze pentru copii, la început de an școlar, este examenul oftalmologic. Există tulburări de vedere generate de vicii de refracție de la forme minore de boală la miopii severe, hipermetropii severe sau alte patologii oculare care pot să afecteze grav procesul de învățare.

În încheiere, vă rog să nu uitaţi: ’’Mens sana in corpore sano!’’

Leave a Reply

Your email address will not be published.