TETANIA

TETANIA

Tetania reunește un complex de semne de hiperexcitabilitate neuromusculară, semne trofice şi psihice, având drept cauză hipocalcemia (scăderea nivelului calciului în sânge). Alături de scăderea nivelului calciului se poate asocia și scăderea nivelului magneziului în sânge.

Formele clinice sub care se poate prezenta această entitate medicală sunt:
-tetania frustă (oligosimptomatică)
-tetania acută sau manifestă
-tetania cronică

Semnele și simptomele sunt comune. Diferă doar intensitatea acestora și consecințele perpetuării lor în timp. Hipocalcemia este elementul care declanșează hiperexcitabilitatea neuromusculară. Clinic ,se manifestă prin parestezii (furnicături în extremități), crize de pierdere a cunoștinței, calcificări ale cristalinului şi calcificări la nivelul nucleilor bazali din creier.

Tetania frustă sau spasmofilia

Este forma cea mai discretă a tetaniei, semnele subiective fiind adesea etichetate ca nevrotice, vegetative, cenestopate, dar care prin faptul că se însoțesc de semne obiective de hiperexcitabilitate neuromusculară arată substratul acestei suferințe reale.
Manifestări subiective- deosebit de variate și intense, în funcție de fiecare caz în parte. Acuzele principale sunt- senzația de nod în gât (corespunde unui spasm laringian sau esofagian), care în ciuda deglutiției (efortul de a înghiți) persistă.
-acroparesteziile- înțepături, amorțeli, furnicături în degete sau extremități. Apar spontan, dar mai ales la frig, compresiuni mecanice și oboseala grupelor musculare. Bolnavii se plâng de faptul că le amorțește mâna sau piciorul ținut mult timp într-o anumită poziție.
-tulburări neuropsihice- stare de tensiune
nervoasă, iritabilitate, irascibilitate, hiperemotivitate. Se pot asocia manifetări de astenie musculară sau psihică. Insomnia este un simptim frecvent. Cefaleea necaracteristică uneori pulsatilă sau migrenoasă.
-tulburări cardiovasculare- palpitații, însoțite sau nu de tahicardie, apărute mai ales la emoții. Acroparestezii(amorțeala)-apărută la modificările termice. Adesea bolnavii acuză că nu pot dormi datorită senzației de picioare reci.
-tulburări digestive- apetit capricios, tranzit intestinal modificat (alternanța constipație–diaree), colici biliare, dureri la nivelul hipocondrului drept (sub coaste).
-tulburări de micțiune (de urinare)- micțiuni frecvente, imperioase uneori.
-tulburări musculare- fasciculatii (spasme) la nivelul buzelor, pleoapelor, aripilor nazale. În grupele musculare solicitate apar crampe musculare funcționale (crampele musculare ale scriitorului, croitorului, etc).
Toate aceste manifestări au valoare diagnostică în contextul existenței semnelor obiective de hiperexcitabilitate neuromusculară. Cel mai frecvent întâlnit este semnul Chvostek (la nivelul comisurii bucale) şi semnul Trousseau(mana de mamos), mâna în gheară.

În tetania latentă manifestările descrise (semne și simptome ) sunt atenuate. Semnele obiective sunt foarte exprimate la efort fizic, baie fierbinte, diaree, premenstrual.
Tulburările trofice- alterarea smalțului dentar, dinţi fără luciu, casanți. Carii dentare numeroase pot să apară în timp. Tulburări ale unghiilor- suprafață striată și rezistența diminuată. Tegumentele sunt reci, mai aspre uneori descuamate la extremități.

La copil, tetania latentă se poate însoți de tulburări de comportament. La copil, carența de calciu și/sau magneziu se poate datora unei parazitoze banale (lambliaza), care necorectată dă grave tulburări funcționale- copii nervoși, dificili pentru anturaj, greu de acomodat în mediul școlar. Pot să aibă atenția dispersată și instabilitatea impieteaza asupra procesului educțional. De asemenea, copiii pot să dezvolte ticuri.

TETANIA ACUTĂ- manifestă
Apar crize de contractură musculară care survin la un pacient cunoscut cu tetanie latentă. Sunt mult mai intense, dramatice uneori prin intensitate şi suferința provocată de contracturi extrem de dureroase. Nu se însoțesc de pierderea cunoștinței. Survin brusc, într-un context de factori declanșatori (efort fizic, hiperpneea de efort, deshidratare). Contractura anumitor grupe musculare poate conferi feței grimase specifice- bot de știucă, trismus, răsul sardonic. Contractura mușchilor gâtului poate da torticolis tranzitor (înțepenirea dureroasă a gâtului).

La copil apar semne dramatice, cel mai reprezentativ fiind spasmul laringian- copilul nu mai poate respira, brusc. Copilul se cianozează (învinețește), se sufocă.
Spasmul gastric, spasmul cardiac, spasmul bronșic sunt alte manifestări dramatice ale tetaniei acute.
Ca modificări de laborator este foarte importantă scăderea calcemiei şi magneziemiei-uneori. De asemenea există teste de provocare-electromiografie, electroencefalografie, electrocardiografie care completează diagnosticul clinic.

Tratament

Există mai multe obiective- eliminarea cauzelor care determină hipocalcemia şi corectarea calcemiei.
Se folosesc preparate pe bază de calciu (oral sau injectabil), vitamina D, preparate pe baza de magneziu. Regimul alimentar este foarte important- alimente bogate în calciu,vitamina D, magneziu. Regimul de viață- sunt contraindicate expunerea la frig, umezeală, efortul fizic intens, căldura excesivă, băile fierbinți.